Gå till sidans huvudinnehåll
Opera

Herr Arnes penningar

Opera i en akt av Gösta Nystroem (1890–1966). Libretto Bertil Malmberg efter Selma Lagerlöfs kortroman.

Svensk opera baserad på Selma Lagerlöfs grymma ödesdrama.

 • Längd

  Ca 2 timmar 15 minuter, inkl. 1 paus

 • Spelas

  19 feb. — 13 mars 2022

 • Scen

  GöteborgsOperan, Stora scenen

 • Genre

  Opera

 • Språk

  Svenska. Textning på svenska och engelska.

 • Pris

  150–690 kr

 • Tillgänglighet

Ett blodbad äger rum i ett infruset Bohuslän mitt i mörkaste vintern. En ung kvinna överlever och ställs inför ett dilemma: att följa de dödas vilja och hämnas gärningsmännen, eller ge efter för kärleken? Selma Lagerlöfs klassiker som opera blir en oförglömlig upplevelse.

Tre främmande män tar sig in i Solberga prästgård, mördar alla de ser och stjäl prästen herr Arnes silverskatt. Den enda som överlever är familjens fosterdotter, Elsalill. Hon tas om hand av den fattige Torarin, som för henne till Marstrand i hopp om att lindra hennes sorg och hämndlystnad. Men Elsalills olycka blir än värre. Ovetande om sanningen förälskar hon sig i familjens mördare, Sir Archie. De döda återvänder för att plåga de levande och visa vägen till hämnd. Men Elsalills kärlek till sin familjs mördare är stark. Kanske starkare än banden till hennes älskade bästa vän, fostersystern.

Herr Arnes penningar kan kallas Bohusläns nationalopera. Det var här som tonsättaren Gösta Nystroem bodde, och handlingen, författad av Nobelpristagaren Selma Lagerlöf, utspelar sig under 1500-talet på ett infruset Marstrand mitt i mörkaste vintern. Den skrevs som radioopera 1959 och uruppfördes sceniskt på Stora Teatern i Göteborg 1961. Med tanke på detta är det en opera som passar bättre i Göteborg än någon annanstans. Kanske flyter isflak sakta förbi i älven utanför i pausen?

Regissör Mattias Ermedahl fokuserar på skuld, försoning och samspelet mellan natur och människa, vilket speglas i den prisbelönte scenografen Lars-Åke Thessmans drömska scenrum. De månbelysta isarna, gränslandet till de dödas värld, de levandes trauman och naturmystikens kraft – allt fångas i denna fullödiga uppsättning. 

Västsvenska Julia Sporsén gestaltar Elsallill och Sofie Asplund den döda fostersystern, medan Anton Eriksson gör rollen som den plågade mördaren Sir Archie. Som Torarin får vi se Tomas Lind. På dirigentpulten står Patrik Ringborg, en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter.

”Vidunderligt vackert” (Expressen)

”En bättre svensk opera än Gösta Nystroems ’Herr Arnes penningar’ finns nog inte. Åk och se!” (DN)

”Scenbilden liknar inget man har sett på en svensk teater i modern tid.” (SvD)

”Här finns rent underbara sånginsatser, inte minst från Julia Sporsén som Elsalill och Sofie Asplund som hennes (namnlösa) fostersyster.” (SvD)

”Masscenerna är maffiga, och kören med åtta extra ”sirener” har en stor del i att färga och förhöja orkestrala stämningar och känslor.” (Borås Tidning)

”Finalen i Gösta Nystroems ’Herr Arnes penningar’ kan vara den starkaste i hela den svenska operahistorien.” (DN)

”Helt enastående spel från Göteborgsoperans orkester.” (SvD)

”När dirigenten Patrik Ringborg slår av hela alltet efter cirka två timmar får jag ändå känslan av att ha varit med om någonting riktigt stort.” (Expressen)

”Så får Nystroems opera sin rättmätiga plats som modern klassiker.” (GP)

”Mattias Ermedahls regi skapar laddning med starkt bistånd av Lars-Åke Thessmans som alltid magiska scenbild, men det är havets obetvingliga puls i orkesterdiket som mest griper mig. En triumf för Göteborgsoperan och främst för Gösta Nystroem.” (Aftonbladet)

Trailer

FostersysternSofie Asplund
TorarinTomas Lind
Hans mor / Värdinnan på MarstrandKatarina Giotas
Sir ArchieAnton Eriksson
Sir ReginaldErik Rosenius
Olof hästskötareÅke Zetterström
Värden på BranehögKristoffer Töyrä
Värdinnan på BranehögMia Karlsson
BåtsmannenHannes Öberg
SkepparenMats Almgren
FiskrenserskaAnna-Karin Simlund
FiskrenserskaKarin Hammarlund
Gäst

William Davis Lind

Soldat

Miklos Taliga

GöteborgsOperans Kör
GöteborgsOperans Orkester 
Sångare från Högskolan för scen och musik, Göteborg (Sirener)  
Statister och barnstatister 

Bilder ur föreställningen

Ett stort segelfartyg står fastbunden bland isflak som pekar i olika riktningar. Någon ligger på isen i fosterställning.

I bild:  Sofie Asplund, Anton Eriksson|Foto:  Lennart Sjöberg

Nyfiken på Herr Arnes penningar?

Nyfiken på Herr Arnes penningar?

Bakom kulisserna
Lyssna på samtalet
Lättläst handling
Introduktion till operan
Artikel av Göran Gademan
Lyssna på musiken
Introduktioner på plats i huset
Läs programmet